St. Jacobs House

St. Jacobs

St.Jacobs House 1

Floor Plans

Coming soon…

More Images

Address

1308 King St. North
St. Jacobs, ON,
N0B 2N0

Description

5-bedroom two-story house, 4pc bathroom, 2pc bathroom, natural gas heat, A/C – no

Additional Info

No smoking, two-car parking, driveway shared with church, shared backyard, some carpet, appliances included (fridge, stove, washer, dryer).

Rental Inquiries

No Vacancies Currently

Phone: 226-476-2535
email: ddriedger@mennohomes.com

Rental FAQ’s

Tenants are responsible for all utilities, water, and sewer. Accounts with Union Gas, Waterloo North Hydro, and Woolwich Township must be in the tenant’s name. Deposits may be required for new accounts. Yard maintenance is the responsibility of the tenant. Tenants are responsible for their own content insurance.

Project History

In 2017, MennoHomes became aware that St. Jacobs Mennonite Church was exploring options for the future use of a vacant house they owned next to the church. Previously, this had been the residence of the pastor, and then when no longer needed for that, had been used for meeting space and Sunday school. A building addition to the church in 1990 had resulted in reduced use. Family Support Workers and interpreters with the St. Jacobs Family Support Centre for Low German Families continued to utilize the space until fall 2014 when they moved to the new Woolwich Community Services building in Elmira.

With four and five bedroom rental homes in high demand, MennoHomes was eager to see this space restored to its former use as a residential home. MennoHomes entered into a 10-year lease agreement with the church to oversee the renovations and ongoing property management of the house. The church also made a significant capital investment to assist with some of the renovations.

Walls that had been previously removed to create large meeting spaces were re-installed to create new bedrooms. Gas lines were installed and a new high-efficiency furnace and the hot water heater was installed. Lighting was converted to LED. A new main-floor washroom and laundry were also planned. Many volunteer hours were used to strip multiple layers of old wallpaper, repaint the house, install some new flooring, and other updates related to the new bedrooms.

Since the house had been zoned institutional by the church a number of years ago, a minor variance was obtained to allow the house to be used for refugee families. During the summer of 2017, a refugee family from Syria was accepted to be the new tenants. The father of this household also contributed a number of volunteer hours of “sweat equity” towards the renovations. The family moved into their new home in October 2017.